Geplaatst op Geef een reactie

Versteend Hout

versteend hout fossiel

Versteend hout behoort tot de categorie van fossielen. De diverse kleurschakeringen in de afzettingen ervan worden veroorzaakt door verschillende mineralen, zoals ijzer, koper en mangaan. De bomen ondergaan versteningsprocessen doordat ze afsterven als gevolg van verstikking. Zoals bijvoorbeeld tijdens een vulkaanuitbarsting waarbij de bomen bedekt worden met lava. Tijdens dit langdurige proces verdwijnen de moleculen van het oorspronkelijke hout, en de ontstane holtes worden opgevuld met diverse mineralen. Deze transformatie neemt zeker miljoenen jaren in beslag.

Versteend hout staat symbool voor rust en brengt een gevoel van thuis en verbondenheid met de aarde. Het wordt vaak gebruikt als meditatiemateriaal, vooral voor het Basis Chakra. Er zijn talloze variaties in grootte en kleur binnen de wereld van versteend hout, waarbij sommige exemplaren bijzonder zeldzaam. Dit vanwege het type hout of de specifieke kleursamenstelling. Hierdoor kunnen de kosten ervan aanzienlijk oplopen.

Versteend hout is niet alleen geliefd vanwege zijn decoratieve waarde, maar het heeft ook praktische toepassingen. Het gesteente staat bekend om zijn duurzaamheid. En wordt soms gebruikt in de bouw, voor het maken van meubels of zelfs als materiaal voor sieraden en kunstvoorwerpen.

Ook vertegenwoordigt versteend hout een unieke kijk naar het verleden. Waarbij het ons in staat stelt om de omgeving en klimaatomstandigheden van lang vervlogen tijden te begrijpen. Wetenschappers bestuderen de groeiringen en samenstelling van versteend hout om inzicht te krijgen. Zoals in het paleoklimaat ( de bodem) van vroegere tijdperken.

Als je overweegt om versteend hout aan te schaffen… is het interessant om te weten dat het niet alleen een prachtig decoratief element is, maar ook een stuk geschiedenis en natuur in huis brengt. Wat de waarde ervan verder verhoogt.

Basis Chakra ( 1e )

Dit stuk informatie komt van WikiPedia:

Versteend hout ook aangeduid met de Engelse term petrified wood. Is een soort fossiel: het bestaat uit fossiel hout, waarin alle organische materialen zijn vervangen door mineralen (meestal silicaten, zoals kwarts). Met behoud van de structuur van het hout. Het proces van verstening gebeurt onder de grond. Wanneer een boom bedolven raakt onder sediment. Dit kan miljoenen jaren duren. Grondwater dat langzaam door de bodem sijpelt, zet mineralen af waar de lignine en cellulose wegrotten. Als de afzetting en rotting even snel gaan, blijft de vorm van de cellen behouden.De kleinste details kunnen worden vereeuwigd. Versteende jaarringen en verschillende weefsels kunnen tot op microscopisch niveau worden getraceerd. Versteend hout heeft een hardheid van 7 op de hardheidsschaal van Mohs, hetzelfde als kwarts. Het versteningsproces is inmiddels in een laboratorium tot enkele dagen teruggebracht.

Bron WikiPedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *